7.1.17

Декілька цікавих фактів про роботу нашого мозку



Нам часто здається, що ми знаємо про свій організм все. Здається, що ми вивчили всі його можливості та особливості. Але щоразу нові результати досліджень переконують нас у протилежному. Пропонуємо вам факти про людський мозок, які допоможуть оптимальніше організовувати навчання та роботу і просто краще пізнати себе. 

Втома викликає творче мислення 

У кожної людини свій ритм життя і біологічний годинник активності. Мозок жайворонка краще працює вранці — такі люди відчувають себе більш свіжими і бадьорими, добре сприймають і перероблюють інформацію. Пік активності краще використовувати для вирішення складних завдань, які потребують аналізу і вибудовування логічних зв'язків. Для сов це працює точно так само, з тією різницею, що час активності у них настає пізніше. Та коли справа стосується творчої роботи, пошуку нових ідей і нестандартних підходів, вмикається інший принцип: втома мозку діє позитивно. Звучить дивно і неправдоподібно, але цьому є логічне пояснення. Коли ви втомилися, знижується концентрація на конкретному завданні, і гірше 
відсіваються різні думки, що відволікають. Крім того, ви гірше пам'ятаєте встановлені зв'язки між ідеями і концепціями. Це чудово підходить для творчості: ви не пам'ятаєте старих шляхів, у вас в голові крутяться різні ідеї, які не стосуються проекту безпосередньо, але можуть навести на цінну думку. Не концентруючись на конкретній проблемі, ми охоплюємо більш широкий спектр ідей, бачимо більше альтернатив і варіантів розвитку. Виходить, що втомлений мозок дуже навіть корисний для творчих ідей. 

Стрес впливає на розмір мозку 

Стрес дуже погано впливає на здоров'я, більше того, він безпосередньо впливає на функції мозку. Результати досліджень показали, що в деяких випадках стресові ситуації здатні навіть зменшити його розмір. Один з експериментів проводився на дитинчатах мавп, щоб виявити вплив стресу на розвиток і психічне здоров'я. Половину мавпочок віддали на виховання одноліткам, а іншу залишили з матерями. Після цього мавп повернули у звичайні соціальні групи і через кілька місяців просканували мозок. У мавпочок, яких відібрали від матерів і віддали на виховання одноліткам, області мозку, пов'язані зі стресом, залишалися збільшеними навіть після повернення до нормальних соціальних груп. Ще одне дослідження показало, що у щурів, які постійно піддаються стрессу, зменшується розмір гіпокампу. Це частина головного мозку, яка відповідає за емоції і пам'ять, а точніше, перехід короткочасної пам'яті у довготривалу. 

Мозок практично не здатний виконувати багато завдань одночасно 

Для продуктивності часто радять виконувати одночасно кілька завдань, але насправді для мозку це практично неможливо. Коли ми думаємо, що виконуємо кілька завдань одночасно, насправді мозок просто швидко перемикається з одного завдання на інше, а зовсім не робить їх поступово. Дослідження доводять, що при виконанні багатьох завдань в один час, ймовірність помилки зростає на 50%, тобто, рівно наполовину. При цьому швидкість виконання завдань падає теж приблизно на половину. Мозок розподіляє свої ресурси в рівній мірі на кожне завдання і замість того, щоб витрачати їх на вирішення однієї проблеми, витрачає час на хворобливе перемикання з одного завдання на інше. 

Короткий сон покращує продуктивність мозку 

Всі знають, що сон позитивно впливає на мозкову активність, але як щодо легкої дрімоти протягом дня? Виявляється, вона дійсно дуже корисна і допомагає поліпшити деякі функції мозку. 

Поліпшення пам'яті 

У рамках одного дослідження учасники повинні були запам'ятовувати ілюстровані картинки для перевірки пам'яті. Після того, як учасники запам'ятали зображення, їм дали 40 хвилин перерви перед перевіркою. Одна група в цей час дрімала, інша — активно рухалась. Після перерви вчені перевірили, що запам'ятали учасники, і виявилося, що група, яка спала, пам'ятала значно більше картинок. В цілому, учасники першої групи запам'ятали 85% від усього обсягу, тоді як друга група — всього 60%. Це пояснюється тим, що під час сну інформація переходить з гіпокампу у неокортекс, який можна назвати "постійним сховищем спогадів". 

Збільшення здібностей до навчання 

Короткий період сну також допомагає очистити від інформації області мозку, в яких вона міститься тимчасово. Після очищення мозок знову готовий до сприйняття. Нещодавні дослідження показали, що під час сну права сторона мозку більш активна, ніж ліва, незважаючи на те, що 95% населення — правші, а в такому випадку ліва сторона мозку розвинена сильніше.


Немає коментарів:

Дописати коментар