17.12.16

10 хороших звичок оратора


1. Ввічливість.

Зайшовши у приміщення, привітайтеся, зверніться до аудиторії та представтеся. Хороші манери завжди зіграють свою позитивну роль.



2. Привітність.

Ваш позиивний настрій відобразиться на настрої вашої аудиторії. Якою б серйозною не була ваша доповідь, дозвольте собі легку усмішку на певних її моментах.

3. Простота мови.

Ваша аудиторія не завжди може розуміти терміни, складні іншомовні слова або рідкісну українську лексику. Пам'ятайте: сказане вами повинно бути доступним.

4. Раціональна аргументація.

Якщо намагаєтеся переконати, робіть це, опираючись на факти. Не треба нав'язувати думку, аргументуючи її власними догадками або ідейними переконаннями. 

5. Емоційність.

Не бійтеся показати, що ви зацікавлені у розповіді або це ваша тема. контролюйте свої емоції, але не будьте надто стриманими.

6. Інтерактив.

З часом вашій аудиторії може стати нудно. Підтримуйте з нею зв'язок за рахунок спільного діалогу для візуального підтримання уваги.

7. Паузи.

Мовчіть там, де це потрібно. Пауза може не тільки закцентувати увагу на сказаному, але й привернути розсіяну увагу слухачам.

8. Прості речення.

Складні конструкції важко сприймаються на слух. Стандартне речення для мовця - 7-10 слів.

9. Інтонація.

Наголошуйте, акцентуйте увагу, показуйте здивування. Текст вашої промови не може бути сухим, якщо хочете, аби вас слухали.

10. Невербальна зброя.

Доповнюйте ваші слова відповідною мімікою та жестами. Але не перебільшуйте. Ваша невербальна зброя має бути природною та своєчасною.


Источникvk.com/ua_smart

Немає коментарів:

Дописати коментар